LABORATORIOTUTKIMUKSET

Suosittelemme, että laboratoriotutkimukset tehdään aina hoitavan lääkärin tai esimerkiksi työterveyshoitajan ohjeiden mukaisesti

LABORATORIOTUTKIMUKSET ILMAN LÄÄKÄRIN LÄHETETTÄ
Meille voi myös tulla ilman lähetettä, jolloin tarjolla on rajattu valikoima laboratoriotutkimuksia. Näissä tapauksissa potilas ei ole oikeutettu Kela-korvaukseen.
Tulosta ohjeet näytteenottoa varten tämän sivun alalaidasta tai kirjoita selkeästi muulle paperille, minkä laboratoriotutkimuksen haluat. Täytä nimi ja sosiaaliturvatunnus sekä osoite ja puhelinnumero. Ota näytteenottoon mukaan henkilöllisyystodistus.
Näytteenottomaksu 16 €/näytteenottokerta ja postimaksu 1 €/näytteenottokerta veloitetaan näytteenoton yhteydessä. Tutkimustulokset ja lasku lähetetään annettuun osoitteeseen. Suosittelemme, että potilas keskustelee tutkimustuloksista yksityislääkärin tai julkisen sektorin lääkärin kanssa erityisesti silloin, jos tulokset poikkeavat viitearvoista.

Laboratoriotutkimukset, jotka voidaan tehdä ilman lääkärin lähetettä:

Laboratoriotutkimukset ja yhteistiedot

D-vitamiini 35,10 € (+näytteenottomaksu + postimaksu)
S-D-25 antaa vastauksen siihen, saatko riittävästi D-vitamiinia. Pitoisuus laskee kaiken tyyppisissä D-vitamiinin puutoksissa, jotka voivat johtua auringonvalon puutteesta ja/tai siitä, että saat liian vähän D-vitamiinia. Laboratoriotutkimus tehdään verinäytteestä ja sinun ei tarvitse paastota ennen näytteenottoa. Koetulokset valmistuvat 2-3 päivässä.
Tulosta: KL 1220 S-D-vitamiini-25-OH

Kolesterolipaketti (Lipidit) 40,13 € (+näytteenottomaksu)
Veren rasvatutkimus, jossa tutkitaan kokonaiskolesterolipitoisuus (fS-Kol) ja HDL-kolesteroli (niin kutsuttu hyvä kolesteroli), LDL-kolesteroli (huono kolesteroli) sekä triglyseridit. Lipidit tutkitaan sydän- ja verisuonitautien riskin arvioimiseksi. Laboratoriotutkimus on verinäyte ja sinun on paastottava 12 tuntia ennen näytteenottoa. Koetulokset saa samana päivänä.

Tulosta: KL 2245 fS-Lipidit

Laktoosi-intoleranssi DNA-testi 27,81 € (+näytteenottomaksu + postimaksu)
Laktoosi (maitosokeri) aiheuttaa vaivoja noin 17 %:lle suomalaisista laktaasientsyymin riittämättömän määrän vuoksi, mikä aiheuttaa vaikeuksia hajottaa laktoosia glukoosiksi ja galaktoosiksi. Epäily laktoosi-intoleranssista selviää verinäytteen avulla. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota. Koetulokset valmistuvat 3-5 päivässä.

Tulosta: KL 4614 B-Lakt-D

Keliakiatutkimus, seulonta 29,95 € (+näytteenottomaksu + postimaksu)
Edullinen keliakiaseulonnan tutkimuspaketti. Sen avulla 80-90 % tapauksista voidaan diagnosoida. Paketti sisältää vasta-aineet KL 1666 S-IgA, KL 6300 S-DGPAbA, KL 6299 S-DGPabG, KL 1885 S-tTGAbA. Kun potilas noudattaa gluteenitonta ruokavaliota vasta-aineet normalisoituvat muutaman kuukauden kuluessa, viimeistään vuoden kuluessa. Gluteenitonta ruokavaliota ei suositella ennen tutkimusta koetuloksen varmistamiseksi. Ennen verinäytettä ei tarvitse paastota. Koetulokset valmistuvat 3-5 päivässä.

Tulosta: ATK 5082 Pt-Keli-Su

Pieni verenkuva (B-PVK) 23,82 € (+näytteenottomaksu)
Pieni verenkuva antaa kuvan veren soluista (leukosyytit, erytrosyytit, trombosyytit) ja hemoglobiinipitoisuuden ja se auttaa diagnosoimaan eri sairauksia ja tiloja, esimerkiksi infektioiden ja anemian yhteydessä. Laboratoriotutkimus on verinäyte ja ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota. Koetulokset saa samana päivänä.

Tulosta: KL 2473 B-PVK

Tulehdusarvo (S-CRP) 10,03 € (+näytteenottomaksu)
C-reaktiivinen proteiini (S-CRP) kohoaa nopeasti esimerkiksi infektioissa, ja se on yleensä korkeampi bakteeritulehduksissa kuin virusinfektioissa. CRP-pitoisuus mitataan verinäytteestä. Ennen tutkimusta ei tarvitse paastota. Koetulokset saa samana päivänä.

Tulosta: 1216 S-CRP

Verensokeri (fP-Gluk) 13,79 € (+näytteenottomaksu)
Sokeri tai glukoosi on elimistön tärkeä energianlähde. Joskus sokeriaineenvaihdunnassa voi olla häiriöitä ja esimerkiksi diabeteksessa verensokeri voi kohota. Laboratoriotutkimus on verinäyte, joka edellyttää 12 tunnin paastoa ennen näytteenottoa. Koetulokset saa samana päivänä.

Tulosta: KL 1468 fP-Gluk

Pitkäaikainen verensokeri (B-HbA1c) 17,68 € (+näytteenottomaksu + postimaksu)
B-HbA1c käytetään seuraamaan sokeritasapainoa diabeteksessa. Analyysi antaa keskimääräisen kuvan sokeritasapainosta viimeisten 2-8 viikon ajalta ennen näytteenottoa, eikä se välttämättä vastaa näytteenottohetken verensokeripitoisuutta. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota. Koetulokset saadaan 2-3 päivässä.

Tulosta: KL 6128 B-HbA1c

Maksa-arvot 45,15 € (+näytteenottomaksu)
Maksa-arvot tarkoittaa verinäytettä, joka otetaan maksan toiminnan tutkimiseksi. Yleisimmät maksakokeet ovat:
KL 1026 S-ALAT (mittaa vaurioita maksan soluissa, kohoaa eniten maksatulehduksissa)
KL 1046 S-AFOS (kohoaa sappisairauksissa ja maksan kasvaimissa)
KL 1489 S-GT (kohonneiden arvojen syynä on usein pitkäaikainen runsas alkoholinkäyttö)
Ennen verinäytettä ei tarvitse paastota ja tulokset saa samana päivänä.

Tulosta: 9300 Maksapaketti  

Kilpirauhasarvot 23,14 € (+näytteenottomaksu + postimaksu)
KL 2836 S-T4V (Tyroksiini, vapaa) ja KL 2832 S-TSH (Tyreotropiini) on verinäyte, joka otetaan kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminnan tutkimiseksi sekä lääkityksen seuraamiseksi. Elimistön hormonien vuorokausivaihtelun vuoksi suositellaan näytteenottoa aamulla tai aamupäivällä kello 8-12. HUOM! Jos käyttää tyroksiinilääkitystä, verinäyte on otettava ennen lääkkeen nauttimista. Paastota ei tarvitse.

Tulosta: KL 2836 S-T4V + KL 2832 S-TSH

Ferritiinii 18,68 € (+ näytteenottomaksu + postimaksu)
Ferritiini kuvastaa elimistön rautavarastoja. Alhainen ferritiinipitoisuus on hemoglobiinia varhaisempi merkki elimistön raudanpuutetilasta. Ferritiini kohoaa monissa tiloissa kuten infektiossa ilman, että rautavarastot olisi mihinkään kohonneet. Ferritiini on verikoetutkimus. Tutkimus ei edellytä paastoa. Tutkimustulos valmistuu 2-3 päivän kuluessa.

Tulosta: KL 1395 S-Ferrit

 

Lab tuktimukset hintalista

Palaute

Kerro mielipiteesi

    Den här sidan skyddas av reCAPTCHA, vilket innebär att Googles Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.