”Potilaalle – ennen näytteenottoa”

LABORATORIOTUTKIMUKSIIN VALMISTAUTUMINEN

Pyydämme, että ennen näytteenottoon tuloa huomioit seuraavat yleiset ohjeet. Jos olet joutunut poikkeamaan ohjeista, ilmoita siitä näytteen ottajalle.
Ruokailu, fyysinen rasitus, stressi, kahvi, tupakka, alkoholi ja lääkkeet (mukaan lukien luontaistuotteet ja vitamiinit) vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin. Vältä tupakointia, alkoholia ja fyysistä rasitusta näytteen ottoa edeltävän vuorokauden aikana.
Lääkeainepitoisuus- ja kilpirauhasnäytteet otetaan ennen lääkkeen nauttimista.
On suositeltavaa istua 15 minuuttia ennen näytteenottoa, jotta verenkierto ehtii tasaantua.

 

VERINÄYTE

Lääkäri tai terveydenhoitaja kertoo, onko oltava ilman ravintoa tai voiko syödä. Jos olet epävarma, kysy.

 

SAA SYÖDÄ JA JUODA.

Ennen näytteenottoa saa syödä kevyen aamiaisen ja ottaa aamulääkkeet, ellei muuta ole sovittu hoitavan lääkärin/terveydenhoitajan kanssa. Kohtuullinen veden nauttiminen on sallittua.

 

PAASTO, SYÖMÄTTÄ JA JUOMATTA 12 tuntia ennen näytteenottoa. Näytteenottoaamuna ei saa syödä mitään. Vettä saa juoda tarvittaessa korkeintaan puoli lasillista. Aamulääkkeet voi ottaa, ellei muuta ole sovittu hoitavan lääkärin/terveydenhoitajan kanssa. On hyvä syödä mahdollisimman pian näytteen oton jälkeen.
Paastoa vaativan tutkimuksen tunnistaa siitä, että tutkimuspyynnössä olevan lyhenteen edessä on pieni f-kirjain (esimerkiksi fS-Trigly).

 

VERINÄYTE ON OTETTAVA ENNEN LÄÄKETTÄ / KELLO……………

 

VIRTSANÄYTE / KESKISUIHKUVIRTSA.. Ennen näytteen ottoa on oltava virtsaamatta 4 tuntia. Vettä saa juoda enintään yhden lasillisen. Jos ei pysty pidättämään virtsaa, esimerkiksi voimakkaiden virtsatieinfektio-oireiden vuoksi, pidätetään virtsaa kuitenkin mahdollisimman kauan ennen näytteen antamista.

Jos tutkimuslähete sisältää virtsanäytteen, tutkimuspyynnössä olevassa lyhenteessä on U-kirjain (esimerkiksi U-Tutk-3).

 

NIELUNÄYTTEET JA MUUT VILJELYTUTKIMUKSET

Ennen nielunäytteeseen tuloa ei saa käyttää suuvettä tai muita nielua desinfioivia tuotteita. Puoleen tuntiin ennen näytteen ottoa ei saa syödä tai juoda (huuhteluvaikutus).
Viljelytutkimuksia otettaessa (esimerkiksi ulosteen ja virtsan bakteeriviljely) valmistaudu kertomaan mikrobilääkkeistä. Tämä koskee sekä käsikauppa- että reseptilääkkeitä.

Palaute

Kerro mielipiteesi

    Tämän sivun suojaa reCAPTCHA, mikä tarkoittaa, että Googlen tietosuojakäytännöt ja käyttöehdot ovat voimassa.